Projectteam Rieme

Een voorbeeld uit de praktijk

Waarderen en herbestemmen doe je niet alleen. Je omringt je met mensen die kennis hebben van het gebouw, de erfgoedobjecten en de actuele ontwikkelingen binnen de (deel)gemeente.
Bij de sluiting van de Sint-Barbarakerk van Rieme werd ervoor gekozen het projectteam Waardering en Herbestemming te laten aansluiten bij het overleg van het kerkbestuur. Naast de leden van de kerkfabriek is er ook een afvaardiging uit het centraal kerkbestuur, de Gemeente Evergem, de erfgoedcel COMEET en de Provincie Oost-Vlaanderen. Deze ruime samenstelling vergroot het maatschappelijk draagvlak, maar vermindert ook het aantal vergadermomenten.

In Rieme heeft een ambtenaar van de dienst Financiƫn van het gemeentebestuur van Evergem zitting in het projectteam, wat de besluitvorming kan vergemakkelijken. Dergelijke personen hebben doorgaans een grondige kennis van de lokale politiek en situatie. Vragen die in het college ter sprake komen, worden in het team ook onmiddellijk besproken. Door een goede doorstroming van de communicatie is er minder kans op onverwachte vragen in een later stadium.

De lokale overheid nauw bij het proces betrekken is een pluspunt. De gemeenten zijn niet enkel de rechtstreekse toezichthoudende overheid, maar kunnen ook uw partner zijn bij het nemen van de juiste beslissingen over de herbestemming van objecten.
De experten van de erfgoedcel en PARCUM kunnen helpen bij de kunsthistorische waardering van de objecten en het zoeken naar herbestemmingen.

Projectteam Rieme
© Provincie Oost-Vlaanderen