Selectie en bestemming
Op het einde van de waardering (STAP 3) kwam u uit bij een richting voor mogelijke (her)bestemmingen (zie uw ingevulde Formulier Categorieën voor herbestemming). De herbestemmingsopties zijn ook afhankelijk van de toekomst van het gebouw waarin de objecten zich bevinden. Afhankelijk van het doel van de waardering kunnen bepaalde waarden bij de selectie zwaarder wegen. Bij een fusie is bijvoorbeeld de sociale waarde zeer relevant, omdat die aangeeft wat op dit moment belangrijk is voor de plaatselijke gemeenschap. Daarom moet u steeds aanleiding, doel en plaatselijke mogelijkheden goed in het oog houden.
Men kan per voorwerp een advies geven voor behoud, herbestemming of afstoting. Er moet bekeken worden welke voorwerpen bij voorkeur een kerkelijke bestemming krijgen, welke een museale plek, en welke voorwerpen u eventueel kunt verkopen of schenken aan derden.
AANRADER
- Het kerkbestuur bepaalt of iets openbaar domein is door het op een lijst te zetten. Wat een kerkfabriek beschouwt als openbaar domein, mag ze niet afstoten. Uiteraard blijven ook alle andere bepalingen gelden (zie 1.4 over statuut van het erfgoed).
- Het is aan te raden om voor de herbestemmingsopties het advies te vragen van een erfgoedconsulent, het CRKC, de erfgoedspecialist ...