2.5 Ga na of het erfgoed beschermd is en zoek uit waarom

Wat? Een bescherming van het erfgoed is een belangrijke indicator voor de betekenis ervan. Beschermingen zijn formele en expliciete uitdrukkingen van het belang van het erfgoed voor een gemeenschap. Bij de beschermingen als monument en topstuk is dat het belang ervan voor Vlaanderen.

In een beschermingsdossier zijn ook de redenen beschreven waarom het erfgoed belangrijk is. Meestal gaat het om historische waarden die door experts worden bepaald. Dat is een ander soort waarderingsproces dan hier bedoeld.

Beschermd monument

Is uw kerk beschermd als monument, kan u het beschermingsbesluit en de redengeving (motivatie met waardencriteria) opvragen bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Het dossier bevat doorgaans ook een historische nota, zeker bij recentere beschermingen. Soms bevat dat dossier ook informatie over de interieurelementen.

Beschermingen vanaf 2009 bevatten een lijst van beschermde cultuurgoederen. De oudere bevatten echter geen lijst. Volg in dat geval de door Onroerend Erfgoed opgestelde richtlijn Cultuurgoederen in Monumenten en onderzoek of de roerende elementen mee beschermd zijn. Vraag bij twijfel om advies bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

Indien het gebouw niet beschermd is, is het doorgaans wel opgenomen in de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed met een korte historische typering.

BELANGRIJK

Dat er geen bescherming is, betekent niet dat er geen erfgoedwaarden zijn! Een waarderingstraject is hier zelfs erg belangrijk, omdat de erfgoedwaarden mogelijk nooit onderzocht werden (bv. bij veel 19de-eeuwse en 20ste-eeuwse kerken).

Beschermd als Topstuk

De lijst van beschermde Topstukken raadpleegt u op de website van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, afdeling Erfgoed. Contacteer echter best een adviseur, zie Contactgegevens. U kan dan ook de redengeving voor die bescherming opvragen.