2.2 Lokaliseer het erfgoed

Wat? Waaruit bestaat het geheel van het te waarderen erfgoed? Waar bevindt het zich? Hoever strekt het zich uit? Valt de afbakening samen met de bevoegdheid van het kerkbestuur? Indien niet, waarom niet?

De exacte afbakening kan mogelijk evolueren tijdens het waarderingsproces; het is aan het begin niet altijd duidelijk wat er wel of niet bij hoort. Het kan ook zinvol zijn een bufferzone aan te duiden: een zone die er niet echt bij hoort, maar wel belangrijk is voor het behoud van het karakter en de betekenis van het geheel.

Waarom? Het is belangrijk de grenzen van het te waarderen erfgoedgeheel aan te duiden en aan te geven waar het zich allemaal bevindt. Dat is ook belangrijk om te bekijken wie betrokken moet worden en welke beheerscontext er voor de diverse elementen van toepassing is. Soms is het moeilijk te achterhalen wie eigenaar is of duiken er meerdere op.

Hoe?

  • Markeer de afbakening op een tekening, plan of kaart. Gebruik veel overzichtsfoto’s van interieur en exterieur waarop de elementen te situeren zijn.
  • Maak een rondgang door en om het gebouw. Vergeet zeker zolders en kelders niet.
  • In veel gevallen is het belangrijk de directe omgeving mee te nemen: een calvarie, grafstenen, klokken… worden soms vergeten.
  • Denk zeker ook aan voorwerpen die bij het geheel horen, maar zich door omstandigheden elders bevinden. Typische voorbeelden zijn voorwerpen in de pastorij, bij een heemkring, in een museum of archief.